Blog

De eerste keer uit logeren?

Zo bereid je je kind voor

Gaat jullie kind voor de eerste keer logeren? Dan is deze blog voor jullie. In deze blog helpen we je op weg met praktische tips en adviezen voor zowel ouders als kinderen wanneer kinderen voor de eerste keer gaan logeren.

twee jonge meisjes op een bank met vrouw lezen uit een kinderboek - De Spelende Kinderopvang Tilburg

Logeren is goed voor de ontwikkeling

Of kinderen nu op jonge leeftijd al bij opa en oma gaan logeren of als ze wat ouder zijn bij vriendjes en vriendinnetjes, de eerste keer kan spannend zijn, maar ook heel leuk! Kinderen ruilen hun vertrouwde omgeving in voor een compleet nieuwe situatie. Ze gaan uit hun comfort zone en daar ontwikkelen ze zich van. Logeren is dus niet alleen leuk, het is ook goed voor hun zelfstandige ontwikkeling.

Logeren helpt kinderen om zelfstandigheid op te bouwen en nieuwe ervaringen op te doen. Het leert ze omgaan met andere omgevingen, routines en mensen. Daarnaast is het een goede manier om het vertrouwen van je kind te versterken: ze leren dat het veilig is om even van hun ouders gescheiden te zijn en dat ze altijd weer terug naar huis gaan.

Vanaf welke leeftijd logeren?

Vanaf wanneer kan een kind uit logeren? Dat verschilt in principe, net als met zoveel, per kind. Zo kunnen baby’s ook al uit logeren, meestal bij opa en oma. En wanneer kinderen wat ouder zijn, bijvoorbeeld vanaf 3 jaar, bij neefjes en nichtjes of vriendjes en vriendinnetjes. Er is dus geen harde richtlijn qua leeftijd. Je zult vanzelf merken aan je kind wanneer het klaar is om te logeren. Sommige kinderen zijn gewoon minder makkelijk in nieuwe omgevingen en zullen bijvoorbeeld pas vanaf 7 jaar willen logeren, nog later of helemaal nooit. Dat is volkomen normaal. Wat belangrijk is, is dat je kind zich veilig voelt en het zelf wilt of aangeeft. Jij kent je kindje het best. Luister naar ze en verplicht ze tot niets.

Kind voorbereiden op logeren

Hoe bereid je je kind het best voor op het eerste logeerpartijtje?

1. Praat erover

Goede communicatie is de sleutel tot zo veel. En ook (juist) voor kinderen is dit super belangrijk. Kinderen doen alles voor een eerste keer en weten vaak niet wat hen te wachten staat. Praat daarom over het logeren. Leg uit wat logeren inhoudt. Vertel waar ze naartoe gaan, wie daar zal zijn en wat ze kunnen verwachten. Benader het positief: logeren is leuk!

2. Start klein

Begin met een klein logeerpartijtje waar het bekend is, bijvoorbeeld een middag of nachtje bij opa en oma. Met name als je kindje het spannend vindt om uit huis te zijn zonder mama en papa. Zo geef je je kind de kans om te wennen aan een nieuwe omgeving en andere situatie.

Een logeerpartijtje bij een vriendje of vriendinnetje is bijvoorbeeld alweer anders. Sommige kinderen vinden dit geen probleem, maar voor andere kinderen is dit erg overweldigend. Een nieuwe omgeving, andere mensen, andere regels. Ook hierbij geldt: kijk naar je kind en vraag gewoon wat hij of zij wil.

3. Behoud routines

Iedereen houdt van structuur en regelmaat. Voor kinderen is dit niet anders. Zo weten ze waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. Kinderen voelen zich veilig met routines. Vertel aan de persoon bij wie ze gaan logeren wat hun routine is. Hoe laat naar bed, wanneer tanden poetsen, hoe laat ontbijten, en wat ontbijten? Van alles mag je natuurlijk afwijken, want je kind is immers in een andere omgeving, maar communiceer dit ook duidelijk, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.

4. Oefenen

Jullie kunnen thuis al oefenen door bijvoorbeeld een “kampeernacht” te organiseren in de woonkamer (of in de tuin als het weer het toelaat). Zet een tent op en laat je kind ervaren hoe het is om op een andere plek te slapen. Dit is niet alleen goed om te wennen, het is ook nog eens erg leuk om te doen samen met je kind!

Oefen logeren door bijvoorbeeld een “kampeernacht” in de woonkamer te organiseren. Zet een tentje op en laat je kind ervaren hoe het is om op een andere plek te slapen.

5. De logeertas

Bij logeren hoort natuurlijk een logeertas. Het is voor kinderen fijn om te weten wat hierin zit. Dit is meestal het enige van thuis wat ze bij zich hebben. Zorg naast de functionele spullen eventueel ook voor emotionele spullen, zoals een knuffel. Dit geeft ze een stukje van thuis mee, wat geruststellend werkt. Probeer je kind te betrekken bij het inpakken van de tas. Zo leren ze zich voor te bereiden en weten ze precies wat erin zit.

Wat geef je mee als je kind gaat logeren?

Een goed ingepakte logeertas is prettig voor iedereen. Zo voelt het kind zich vertrouwd en weten ouders dat ze goed zijn voorbereid. Deze items horen zeker in een logeertas:

  • Kleding
    Genoeg sets voor de duur van het verblijf, inclusief extra’s voor ongelukjes.
  • Toilettas
    Tandenborstel, tandpasta, haarborstel, en eventueel luiers of doekjes.
  • Favoriete knuffel of deken
    Iets vertrouwds van thuis helpt je kind zich op hun gemak te voelen.
  • Slaapbenodigdheden
    Pyjama, eventueel een slaapzak of extra dekentje.
  • Speelgoed of boekjes
    Kies iets waarmee je kind zich kan vermaken.
  • Medicatie
    Indien van toepassing, vergeet niet de benodigde medicatie mee te geven met duidelijke instructies.

Tips

  • Heimwee
  • Wat als je kindje heimwee heeft tijdens het logeren? Heimwee kan voorkomen, vooral bij jongere kinderen. Dit zijn onze tips bij heimwee tijdens logeren:
  • Blijf positief
    Stel je kind gerust dat ze veilig zijn en dat je trots op ze bent.
  • Vermijd teveel contact
    Regelmatige telefoontjes kunnen heimwee verergeren. Spreek bijvoorbeeld af dat je één keer per dag belt.
  • Geef vertrouwen
    Moedig je kind aan om plezier te maken en te genieten van het logeren.
  • Ze hoeven niet te blijven
    Spreek van tevoren af met je kind dat ze echt niet hoeven te blijven als ze naar huis willen. En dat ze gewoon kunnen bellen om opgehaald te worden.
  • Blijf ontspannen
    Laat los en vertrouw op de persoon die voor je kind zorgt.
  • Wees bereikbaar
    Zorg ervoor dat de logeerplek je kan bereiken in geval van nood.
  • Geniet van je eigen tijd
    Gebruik de tijd om zelf te ontspannen of iets leuks te doen.

De voordelen van logeren

  • Zelfstandigheid
    Kinderen leren om zelf beslissingen te nemen en problemen op te lossen.
  • Sociale vaardigheden
    Ze leren omgaan met andere regels en routines.
  • Nieuwe ervaringen
    Logeren kan zorgen voor avontuurlijke verhalen en leuke herinneringen.
  • Band versterken
    Voor kinderen en de logeerplek (zoals opa en oma) is het een kans om een sterke band op te bouwen.

Wanneer is mijn kind niet klaar om te logeren?

Wanneer is mijn kind niet klaar om te logeren?

  • Niet elk kind is direct klaar voor een logeerpartij. Tekenen dat je kind er nog niet aan toe is:
  • Veel angst of verdriet bij het idee van logeren.
    Problemen met inslapen of doorslapen thuis.
  • Moeite met korte scheidingen van ouders, zoals naar school of opvang gaan.

In dit geval kun je het logeren beter uitstellen en werken aan kleine stappen om ze eraan te laten wennen.

Over de spelende kinderopvang

De Spelende Kinderopvang Tilburg is met zes locaties verspreid door de stad dé kinderopvang van Tilburg. Hierdoor is er altijd een kinderopvang bij u in de buurt en hoeft u nooit ver te rijden. U kunt bij ons terecht voor dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang (BSO). Met onze blogs willen wij ouders inspireren en tips geven om het leven van hun kindje en zichzelf makkelijker te maken. We hopen dat je inspiratie hebt kunnen halen uit deze blog met tips voor de eerste keer logeren!