Blog
Kind wil niet eten
10 tips voor ouders
Het gebeurt in ieder gezin met jonge kinderen: kinderen die niet willen eten. Alle kinderen krijgen op zijn tijd de “ik-lust-het-niet-fase”, dat is heel normaal! Het kan een uitdaging zijn voor ouders om hiermee om te gaan. In deze blog geven wij ouders 10 tips voor wanneer hun kindje niet wil eten.
Hoe oud is je kindje?
Tip! In deze blog vind je algemene tips die van toepassing zijn op alle kinderen. Ben je op zoek naar tips voor een bepaalde leeftijd? Daar hebben we ook blogs voor geschreven. Lees ze hier:
1. Creëer een vertrouwde routine
Kinderen houden van routine. Zo weten ze waar ze aan toe zijn. Ook voor ouders is dat fijn! Plan de eetmomenten daarom volgens een vaste routine en structuur. Bijvoorbeeld door op dezelfde tijden te eten, de tafel te dekken, pas te gaan eten als iedereen thuis is, je kindje een favoriet bord uit te laten kiezen of iets anders. Probeer iets te vinden wat werkt voor jouw kindje. Hierdoor weten kinderen wat ze kunnen verwachten, wat hen kan helpen ontspannen en eerder aan tafel te komen.
2. Introduceer nieuwe smaken geleidelijk
Kinderen leren ontzettend veel nieuwe dingen. Eten is hier slechts een deel van. Sommige kinderen houden niet van verandering en willen ook geen nieuwe smaken proberen. Als je merkt dat je kindje dit moeilijk vindt, is het verstandig om ze geleidelijk met nieuwe smaken kennis te laten maken. Ook al moedigen wij gezonde variatie aan, zoals het afwisselen van soorten fruit en broodbeleg, is het belangrijk om je kindje de tijd te geven om te wennen aan nieuwe smaken en structuren en niet te snel over te gaan op weer iets nieuws. Na ongeveer 10 keer proeven, kunnen kinderen bepalen of ze het wel of niet lekker vinden.
Tip! Misschien vind je deze blog ook interessant: 9 gezonde snacks voor je kindje
3. Betrek kinderen bij het kiezen van hun eten
Het kan helpen om kinderen zelf te laten kiezen wat ze willen eten. Geef ze daarom (gezonde) opties om uit te kiezen. Dit geeft hen een gevoel van controle en kan ze motiveren om te eten.
Voorbeeld: je kindje wil hagelslag op brood, maar dat wil je niet geven. Dan kun je de opties geven om bijvoorbeeld kaas, worst, zuivelspread of 100% pindakaas te kiezen.
Of je kindje wil geen broccoli met aardappels vanavond, maar je wilt wel broccoli eten. Dan kun je de opties geven om er bijvoorbeeld een ovenschotel of soep van te maken.
Ook op onze kinderopvanglocaties mogen kinderen kiezen wat ze op hun brood willen, maar kunnen ze alleen kiezen uit gezonde opties.
4. Bied gezonde, kleurrijke opties aan
Kinderen houden van vrolijke kleuren. Gebruik daarom verschillende kleuren fruit en groenten om het eten aantrekkelijk te maken. Door de presentatie speelser te maken, worden kinderen vaak nieuwsgieriger en proberen ze eerder iets nieuws.
5. Maak eten gezellig en sociaal
Eten moet geen strijd zijn. Probeer het daarom gezellig en sociaal te maken. Zorg voor een ontspannen en sociale sfeer. Dek de tafel gezellig. Wacht met eten tot iedereen zit. Praat zelf enthousiast over het lekkere eten en dat het er mooi uitziet. Of praat helemaal niet over het eten, maar bespreek gezellig de dag met elkaar. Kijk naar wat voor jullie werkt. Kinderen merken het als het gezellig is en hebben dan afleiding van het eten, waarom ze zich comfortabeler voelen en eerder geneigd zijn te eten.
6. Gebruik een speelse benadering met kleine porties
Kinderen leren soms via kleine hapjes. Begin met kleine porties die minder overweldigend zijn en bouw het op naarmate ze gewend raken.
7. Respecteer het verzadigingsgevoel
Peuters hebben vaak een natuurlijke intuïtie voor honger en verzadiging. Dwing kinderen niet om hun bord leeg te eten, maar accepteer wanneer ze aangeven genoeg te hebben gehad. Jij bepaalt wat je kindje eet. Je kindje hoeveel.
8. Geef het goede voorbeeld
Een goed voorbeeld doet volgen. Als jij paprika niet lekker vindt en dit duidelijk laat merken, grote kans dat je kindje paprika ook niet lekker vindt. Laat daarom niet merken dat je iets niet lekker vindt en eet zelf ook je bord leeg, eet gezond en kijk positief naar eten en koken. Grote kans dat je kindje dit gedrag vanzelf overneemt.
9. Stimuleer zelfstandheid aan tafel
Laat kinderen zelf hun boterham smeren of een hapje nemen met een lepel. Dit bevordert niet alleen hun motorische vaardigheden, maar ook hun interesse in eten.
10. Zing een liedje of maak een ritueel van het eetmoment
Bij De Spelende Kinderopvang beginnen eetmomenten vaak met een liedje, wat helpt bij de overgang naar het eten. Dit kunnen jullie thuis ook doen om een positief ritueel te creëren waar kinderen naar uitkijken en hen in de juiste stemming brengt!
Over de spelende kinderopvang
De Spelende Kinderopvang Tilburg is met zes locaties verspreid door de stad dé kinderopvang van Tilburg. Hierdoor is er altijd een kinderopvang bij u in de buurt en hoeft u nooit ver te rijden. U kunt bij ons terecht voor dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang (BSO). Met onze blogs willen wij ouders inspireren en tips geven om het leven van hun kindje en zichzelf makkelijker te maken. We hopen dat je inspiratie hebt kunnen halen uit dit lijstje met tips voor ouders als hun kindje niet wil eten!