Blog
Peuter wil niet slapen?
10 tips voor ouders
Het is bedtijd. De kamer is opgeruimd, het pyjamaatje ligt klaar, en het boekje is al uitgezocht. Maar je peuter? Die is nog lang niet klaar om te slapen. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Veel ouders ervaren dat hun peuter moeite heeft met naar bed gaan. Gelukkig zijn er manieren om dit soepeler te laten verlopen. In deze blog geven we 10 tips voor als uw peuter niet wilt slapen.
Tip! Misschien vindt u dit ook interessant: 10 tips als uw baby niet wil slapen.

TIP 1 - Houd vast aan een vast slaapritueel
Peuters hebben behoefte aan structuur. Een voorspelbaar ritueel voor het slapengaan geeft rust en houvast. Denk aan tandenpoetsen, een verhaaltje lezen en nog even knuffelen. Herhaling zorgt voor herkenning – en dat maakt het inslapen makkelijker.
TIP 2 - Stel liefdevol grenzen
Het “nog één boekje”, “nog even drinken” of “ik moet plassen” kunnen eindeloos doorgaan. Het is belangrijk dat u duidelijke grenzen stelt. Blijf consequent en liefdevol. Zeg bijvoorbeeld: “We lezen twee boekjes, dan is het tijd om te slapen.”
TIP 3 - Bied keuzevrijheid binnen kaders
Peuters willen zelf beslissingen nemen. Speel daarop in door hen keuzes te geven binnen de grenzen die u stelt. Bijvoorbeeld: “Wil je de blauwe of de groene pyjama aan?” Zo voelt uw kind zich gehoord en heeft het toch een gevoel van controle.
TIP 4 - Laat uw peuter overdag genoeg bewegen
Beweging helpt om energie kwijt te raken. Laat uw peuter buiten spelen, fietsen of dansen. Een actief lijf slaapt beter. Zorg er wel voor dat het laatste uur voor bedtijd weer rustiger wordt.
TIP 5 - Geen schermen voor het slapengaan
Schermen met fel blauw licht (zoals tablets of tv) kunnen de aanmaak van melatonine – het slaaphormoon – verstoren. Vermijd schermgebruik minstens een uur voor bedtijd. Kies liever voor samen een boekje lezen of een rustig spelletje.
TIP 6 - Zorg voor een rustige en donkere kamer
Een prikkelarme slaapkamer helpt uw kind tot rust te komen. Dim het licht, houd het koel en ruim speelgoed op. Als uw kind bang is in het donker, kan een zacht nachtlampje helpen.
TIP 7 - Beperk dutjes overdag
Slaapt uw peuter overdag te lang of te laat? Dan kan dat invloed hebben op de nachtrust. Probeer het middagdutje te beperken tot maximaal 1,5 uur en laat het bij voorkeur vóór 15.00 uur eindigen.
TIP 8 - Blijf rustig als uw peuter steeds uit bed komt
Komt uw peuter telkens uit bed? Reageer dan rustig en zonder al te veel aandacht. Breng hem of haar liefdevol terug naar bed met een korte zin zoals: “Het is bedtijd, schat. Slaap lekker.” Vermijd discussies of uitgebreide gesprekken.
TIP 9 - Gebruik een nachtlampje of slaaptrainer
Is uw kind bang in het donker of snapt het nog niet goed wanneer het ochtend is? Dan kan een nachtlampje of een slaaptrainer (die van kleur verandert als het tijd is om op te staan) helpen om grip te krijgen op de nacht.
TIP 10 - Kijk naar wat uw kind nodig heeft
Ieder kind is anders. Sommige peuters hebben meer behoefte aan nabijheid, anderen aan duidelijkheid. Experimenteer met wat werkt voor uw kind. Houd daarbij altijd het ritme en de rust in het oog.
Tot slot: het gaat over
Peuters leren elke dag iets nieuws en dat kan veel onrust geven, ook ’s avonds. Gelukkig zijn slaapproblemen in deze fase vaak tijdelijk. Blijf kalm, houd vast aan het ritme en wees lief voor uzelf. Want ook ouders hebben rust nodig.
Over de Spelende Kinderopvang
De Spelende Kinderopvang Tilburg is met zeven locaties verspreid door de stad dé kinderopvang van Tilburg. Hierdoor is er altijd een kinderopvang bij u in de buurt en hoeft u nooit ver te rijden. U kunt bij ons terecht voor dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang (BSO). Met onze blogs willen wij ouders inspireren en tips geven om het leven van hun kindje en zichzelf makkelijker te maken. We hopen dat je inspiratie hebt kunnen halen uit deze blog met tips als uw peuter niet wilt slapen.
Lees ook onze andere blogs over slapen!
Vond u dit een leuke blog over slapen? We hebben nog meer blogs geschreven over slapen, bekijk ze hier: