Blog
Wennen aan de kinderopvang
10 tips voor ouders én kinderen
Je kindje gaat voor het eerst naar de kinderopvang, een nieuwe mijlpaal en de start van een nieuwe fase!
Veel ouders en kinderen vinden het spannend en weten niet wat ze kunnen verwachten. Ook het afscheid nemen kan de eerste dagen wat zwaar vallen. Een nieuwe omgeving en je kind achterlaten is ook spannend, dat is heel normaal!
Maar er zijn zeker manieren om het allemaal gemoedelijk te laten verlopen. In deze blog delen wij onze 10 tips om te wennen aan de kinderopvang, zowel voor je kindje als voor jezelf!
1. Rondleiding en intakegesprek
Allereerst is het goed en belangrijk om kennis met elkaar te maken. Dit kan gemakkelijk door online een rondleiding in te plannen op een of meerdere locaties in Tilburg. Zo kun je de locatie(s) zien en kennismaken met onze pedagogisch medewerkers. De keuze maak je immers toch op waar je het beste gevoel bij hebt. Uiteraard kun je je kindje ook al meenemen indien hij of zij al geboren is, zodat de omgeving niet nieuw is op de eerste wendag.
Tijdens de rondleiding komen verschillende onderwerpen aan bod om jullie alle nodige informatie te voorzien. Bijvoorbeeld over het dagritme, indeling van de groepen, onze visie en werkwijze. Vanzelfsprekend kunnen jullie al je vragen hierover aan ons kwijt. Andere onderwerpen, zoals dieetwensen, allergie en medische bijzonderheden, bespreken we bij de intake.
En natuurlijk zijn wij ook heel benieuwd naar jullie! We zullen daarom wat vragen voor jullie hebben, zoals jullie thuissituatie en wat praktische zaken. Indien gewenst kunnen we al een proefberekening maken van de kosten, zodat jullie al snel weten waar je aan toe bent.
Hebben jullie een goed gevoel overgehouden aan de rondleiding en een locatie uitgekozen? Dan verwerken wij de inschrijving, bieden we een plaatsingsovereenkomst en volgt de officiële intake en kennismakingsgesprek. Tijdens het intakegesprek willen we nog meer informatie van jullie weten. Vervolgens begint de wenperiode en kunnen we de eerste wendagen plannen, zodat jullie kindje (en jullie zelf) goed zijn voorbereid op de eerste dag!
2. Begin rustig met wennen
Het is verstandig om rustig te beginnen met wennen in de kinderopvang. Ieder kind is anders. Het ene kind voelt zich direct thuis en de ander heeft wat langer de tijd nodig. Alles is goed! De meeste eerste wendagen zijn slechts een paar uurtjes. We merken snel of een kind snel gewend raakt of wat langer de tijd nodig heeft. De leeftijd speelt ook een rol in welk tempo het kind went aan de kinderopvang. Onze pedagogisch medewerkers hebben alle nodige ervaring om het jullie kind zo snel mogelijk naar zijn of haar zin te maken en bieden alle nodige aandacht. We zorgen ervoor dat altijd een of meerdere vaste gezichten aanwezig zijn, zodat je kind hen vertrouwt en goed kan wennen aan langere dagen naar de opvang.
3. Creëer een vast ochtendritueel
Kinderen houden van structuur en ritme. Om sneller te wennen aan de kinderopvang, kan het helpen om een vast ochtendritueel aan te houden. Hoewel jij je dag duidelijk voor ogen hebt, is het voor je kind minder voorspelbaar. Door ochtenden steeds op dezelfde manier in te delen, creëer je rust en structuur. Laat activiteiten zoals tandenpoetsen, aankleden en afscheid nemen een vast onderdeel van de ochtend zijn. Zo weet je kindje wat het kan verwachten en wordt de overgang van thuis naar de opvang makkelijker.
4. Zorg voor een vast afscheid
Ook met het afscheid is het een goed idee om standaard op dezelfde manier afscheid te nemen. Dit werkt niet alleen goed voor het kind, maar ook voor de ouders! Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld een knuffel, een kus of zwaaien. Kijk naar wat voor jullie werkt. In het algemeen geldt: houd het afscheid kort en positief met een knuffel, geruststellende woorden en vertrek met een glimlach. In de praktijk zien wij dat een kort en positief afscheid vaak het best werkt.
Afscheid nemen kan voor elk kind en ouder verschillend verlopen. De pedagogisch medewerker stemt het afscheid af op wat bij jullie past en zwaait bij het vertrek samen met het kind de ouder uit. Soms kan afscheid nemen emotioneel zijn. In zo’n geval kan worden afgesproken dat de ouder na een afgesproken tijd wordt gebeld om te horen hoe het gaat.
5. Geef iets vertrouwds mee
De kinderopvang is een compleet nieuwe omgeving met veel nieuwe prikkels voor je kindje. Ze horen, zien, ruiken en voelen ontzettend veel nieuwe dingen en zijn weg uit hun veilige thuishaven met papa en mama. Het kan daarom helpen om iets vertrouwds mee te geven, zoals een knuffel. Dit kan troost bieden en een gevoel van geborgenheid geven tijdens de opvangdagen.
Voor de alledaagse gang van zaken kun je ook spullen meegeven. Veel spullen zijn al aanwezig, maar een slaapzakje, reservekleding of een fles zijn vaak handig. Deze spullen zorgen ook voor herkenning en veiligheid bij je kindje. Als je kindje nog borstvoeding krijgt, kun je gekolfde melk meegeven.
6. Straal vertrouwen uit
Jouw emoties worden geprojecteerd op je kindje. Met andere woorden: je kindje heeft door als jij ook zenuwachtig bent of het spannend vindt. Straal daarom vertrouwen uit. Bereid je goed voor op de eerste dagen. Zorg ervoor dat alles klaar ligt en je niets kan vergeten. Als jij zelfverzekerd bent, gaat je kindje met een veel geruster gevoel naar het kinderdagverblijf. Kinderen zijn gevoelig voor de emoties van hun ouders, dus een positieve en ontspannen houding zorgt ervoor dat je kind zich sneller op zijn gemak voelt.
7. Blijf geduldig en toon begrip
Of je kind nu makkelijk of minder makkelijk aan de opvang went, het is belangrijk om geduldig te blijven en begrip te tonen. Hun omgeving verandert volledig en ze leren ontzettend veel nieuwe dingen. Dat mag ook best even spannend zijn! Zeg dat je hem of haar begrijpt en probeer het positief te benaderen. Als je kindje zegt dat het spannend was of het niet leuk vond, vraag dan naar een leuke gebeurtenis die heeft plaatsgevonden die dag. De pedagogisch medewerkers kunnen je hier uiteraard bij helpen door te vertellen wat er die dag is gebeurd, zodat je gericht kunt vragen naar bepaalde momenten.
8. Blijf communiceren met medewerkers
De pedagogisch medewerkers zijn de hele dag bij je kindje geweest. Zij weten wat er is gebeurd, hoe je kind zich ontwikkelt en wie de vriendjes en vriendinnetjes zijn. Het is belangrijk om goed te blijven communiceren met de medewerkers. Hierdoor krijg je meer begrip voor je kindje. Je weet namelijk wat er is gebeurd en waarom je kindje bepaald gedrag vertoont na een dag op de opvang.
9. Houd een vaste ophaaltijd aan
Als je een vaste ophaaltijd kan aanhouden, is dat zeker aan te raden. Ook al leren kinderen pas klokkijken in groep 3, ze kunnen heel goed inschatten wanneer mama of papa hen komt ophalen. Door kinderen op een vaste tijd op te halen, weten ze beter waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. Ook de medewerkers vinden het fijn om te weten wanneer je kind wordt opgehaald. Zo kunnen ze ook je kind vertellen hoe lang het nog duurt.
Bespreek de dag op het kinderdagverblijf
Goede communicatie is met alles belangrijk. En dat begint al op jonge leeftijd bij kinderen. Het helpt je kind om de dag te bespreken. Wat hebben ze meegemaakt vandaag? Wat was leuk? Heb je weer zin in de volgende dag? Naast het feit dat het belangrijk is om te weten wat je kind heeft gedaan en hoe hij of zij het vindt op de opvang, leg je ook al de basis om op latere leeftijd gesprekken met elkaar te blijven voeren. Waar je op latere leeftijd zeker de vruchten van plukt!
Over de spelende kinderopvang
De Spelende Kinderopvang Tilburg is met zes locaties verspreid door de stad dé kinderopvang van Tilburg. Hierdoor is er altijd een kinderopvang bij u in de buurt en hoeft u nooit ver te rijden. U kunt bij ons terecht voor dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang (BSO). Met onze blogs willen wij ouders inspireren en tips geven om het leven van hun kindje en zichzelf makkelijker te maken. We hopen dat je inspiratie hebt kunnen halen uit dit lijstje met tips om te wennen aan de kinderopvang!