peuteropvang tilburg - De Spelende Kinderopvang Tilburg

Peuteropvang

De Peuteropvang in Tilburg

De Spelende Kinderopvang is de peuteropvang van Tilburg. Met maar liefst zes locaties verspreid door de stad is er altijd een peuterspeelzaal bij jou in de buurt. Onze peuterspeelzalen zijn er voor alle Tilburgse kinderen van 2 tot 4 jaar. Voor zowel werkende als niet-werkende ouders / verzorgers en inclusief gemeentelijke subsidies.

Openingstijden

Bijna al onze locaties zijn maandag t/m vrijdag geopend van 07.30 – 18.30 uur en werken in dagdelen van 07.30-13.00 en van 13.00-18.30. Ouders / verzorgers krijgen standaard twee (verschillende) dagdelen. Voor peuters met een VVE-indicatie zelfs een gratis derde dagdeel, gefinancierd door de gemeente.

Dagprogramma

Halen en brengen
Tijdens het halen en brengen is er tijd om te vertellen en te vragen hoe de dag is geweest (overdracht).
Wanneer ouders / verzorgers aangeven dat het tijd is om te gaan, worden kinderen overgenomen door pedagogisch medewerkers.

Kringetje
Tweemaal per dag gaan we met z’n allen aan tafel om liedjes te zingen of verhaaltjes te vertellen.

Fruit eten
Rond 9.30 uur eten de kinderen samen fruit. Tijdens het eten zitten de kinderen allemaal aan tafel.

Binnen spelen
Als we binnen spelen doen we dat met z’n allen in de groepsruimte. Tevens gebruiken wij de gangen voor specifieke activiteiten.

Broodmaaltijd
Rond 11:30 uur gaan we brood eten. We verwachten van kinderen dat ze aan tafel blijven zitten. Dit bevordert de rust in de groep. Wanneer de baby’s wakker zijn en ze nog geen brood eten, worden ze ook betrokken bij de broodmaaltijd.

Activiteiten
In de ochtend en in de namiddag is er tijd voor spel en activiteiten. We proberen zoveel mogelijk variatie aan te brengen in het spel en de speelsituaties. Dit zodat de kinderen al spelend ervaring opdoen en zich kunnen ontplooien.

We proberen iedere dag ook even naar buiten te gaan, ook met de allerkleinsten.

Rustmomentje
Na de broodmaaltijd krijgen kinderen de mogelijkheid om even uit te rusten als ze hier behoefte aan hebben.

Voor alle Tilburgse peuters

Door op vaste tijden terugkerende activiteiten te bieden, ontstaat voor peuters ritme en regelmaat. Een vast patroon biedt namelijk houvast en schept veiligheid en vertrouwen. In principe draaien alle peuters mee in het programma van de dagopvang.

Over De Spelende Kinderopvang

Spelen, leren, groeien. Dat is waar het om draait bij De Spelende Kinderopvang Tilburg. Bij ons maken de kinderen plezier vanuit veiligheid en vertrouwen en het toeziend oog van toegewijde medewerkers. De plek waar ieder kind welkom is, zichzelf kan zijn en ontdekken. Spelenderwijs het vermogen ontwikkelen om oplossingen te bedenken, emoties te verwerken en de wereld op hun eigen manier en tempo te ontdekken. Alle Tilburgse kinderen zijn welkom bij ons. Zo bieden wij niet alleen peuteropvang, maar ook dagopvang voor 0 – 4 jaar en buitenschoolse opvang voor 4 – 12 jaar.

Ervaringen van ouders / verzorgers

Onze peuteropvangen

  • Zijn flexibel en bewegen makkelijk mee met de ouders / verzorgers
  • Hebben activiteiten die zijn afgestemd op de wensen en behoeften van de peuters
  • Zijn kleinschalig
  • Hebben betrokken medewerkers
  • Bieden een veilige omgeving voor de kinderen
  • Bieden verse voeding
  • Ondernemen leuke activiteiten

Kosten en vergoeding voor peuteropvang

Sinds 1 april 2024 is de gemeente een proef begonnen om gratis peuteropvang te bieden aan ouders / verzorgers met een inkomen van minder dan € 25.090,- per jaar en die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag. 

Dit betekent dat deze ouders / verzorgers geen eigen bijdrage hoeven te betalen voor de peuteropvang. Wanneer ouder(s)/ verzorger(s) een inkomen hebben dat boven deze grens ligt, betalen zij een (kleine) inkomensafhankelijke eigen bijdrage.

Deze proef is gestart, omdat de gemeente vindt dat alle kinderen naar de peuteropvang moeten kunnen gaan. De peuteropvang is een belangrijke voorfase voor de ontwikkeling van kinderen voordat ze naar de basisschool gaan. Meer informatie over deze proef kun je vinden op de website van gemeente Tilburg.

Perfecte voorbereiding op de basisschool

De peuterspeel is de perfecte voorbereiding op de basisschool. De peuters leren sociale vaardigheden door met andere kinderen te communiceren op hun eigen manier. Hierdoor leren ze ook dat er grenzen zijn en dat ze die zelf ook mogen aangeven. Ook worden de peuters routine en structuur geleerd door de gestructureerde dagindeling en regels en groeien ze in hun spraak- en taalontwikkeling. Al spelenderwijs leren ze al veel voordat het “echte” leerwerk op de basisschool begint. Hierdoor draagt de peuterspeelzaal ook bij aan de cognitieve ontwikkeling van de peuter.

De peuteropvang van Tilburg

De Spelende Kinderopvang is de peuteropvang van Tilburg. Met maar liefst zes locaties is er altijd een peuterspeelzaal bij jou in de buurt. Bekijk al onze locatie of lees meer over ons aanbod als kinderopvang in Tilburg.